Wat is het verschil tussen een heuvel en een berg?

De termen heuvel en berg worden vaak door elkaar gebruikt. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom, aangezien zowel een stijgende landformatie als om eerlijk te zijn, niet veel mensen echt het verschil weten tussen een heuvel en een berg. Maar als het iets is dat je geest plaagt, dan ben je niet de enige. In deze gids zullen we kijken naar enkele van de belangrijkste dingen die de twee onderscheiden.

Hoe ontstaan ​​bergen en heuvels?

Een van de eerste dingen waar we rekening mee moeten houden als we kijken naar het verschil tussen een berg en een heuvel, is dat deze uitsteeksels van de aarde zich op verschillende manieren vormen.

Bergen zijn meestal een stuk steiler dan heuvels en worden gevormd wanneer de tektonische platen onder het aardoppervlak verschuiven. Dit staat wetenschappelijk bekend als vulkanisme.

Het komt niet vaak voor dat je een eenzame berg zult vinden, want wanneer de platen verschuiven, hebben ze de neiging om massa’s bergen te vormen die bekend staan ​​als reeksen. Er zijn echter enkele voorbeelden van individuele bergen, hoewel dit veel minder gebruikelijk is.

Heuvels worden op een totaal andere manier gevormd en ontstaan ​​door een opeenhoping van rotsen. Sommige heuvels ontstaan ​​wanneer wind en gletsjers zandafzettingen veroorzaken. Naarmate deze zich in de loop van de tijd opbouwen, wordt een heuvel geboren. Er zijn ook enkele voorbeelden van vulkaanuitbarstingen die heuvels veroorzaken, dus zoals je kunt zien, worden ze op veel meer verschillende manieren gevormd.

Hoe groot zijn bergen versus heuvels?

Hoogte is een van de belangrijkste dingen die heuvels en bergen van elkaar onderscheiden. Sterker nog, als je iemand zou vragen die totaal geen verstand heeft van het onderwerp wat het verschil is, dan zouden ze waarschijnlijk naar de maat verwijzen.

Per definitie zijn zowel heuvels als bergen verhoogde landvormen, maar met een berg wordt algemeen aangenomen dat deze minstens 2000 voet boven zeeniveau moet stijgen om als zodanig te worden geclassificeerd. Maar dit is alleen volgens Britse normen. Als je het aan het VN-Milieuprogramma zou vragen, krijg je een grotendeels ander antwoord.

Volgens hun normen moet een berg minstens 2500 meter hoog zijn. Als de hoogte tot 4900 voet is, moet de helling lager zijn dan 2 graden. Aan de andere kant kan de hoogte zo laag zijn als 3300 voet, maar de helling moet lager zijn dan 5 graden.

Heuvels worden doorgaans geclassificeerd als formaties die op hun hoogtepunt niet hoger zijn dan 2000 voet.

Wat zijn de klimaatverschillen tussen bergen en heuvels?

Heuvels hebben veel lagere hoogten dan bergen en als zodanig is het klimaat op hun top meestal veel milder. Heuvels kunnen bedekt zijn in allerlei omgevingen, van woestijn tot bossen of savanne tot kreupelhout.

Aan de andere kant kan een berg, die veel hoger is, aan de voet een heel ander klimaat hebben dan op de top. Als je de berg op gaat, zul je merken dat de omgeving en de dieren in het wild drastisch veranderen afhankelijk van het klimaat. Er komt echter een moment dat het leven niet langer duurzaam is vanwege extreem koude temperaturen, zodat je geen bomen of dieren meer zult zien op de toppen van de hoogste bergen.

Bergen hebben een veel diverser klimaat dan heuvels en worden daarom als meer divers beschouwd in hun algehele ecologie.

Vorm en kenmerken van bergen en heuvels

Een belangrijk ding dat opvalt als je naar de vorm van heuvels en bergen kijkt, is dat hun vormen over het algemeen anders zijn. Bergen hebben steilere zijkanten en ruige toppen, terwijl heuvels een rondere vorm hebben.

Dit is niet over de hele linie een strikte regel, omdat er enkele voorbeelden zijn van oude bergen die zijn afgerond. Het heeft meer te maken met de hoogte, maar de vorm speelt wel een rol bij het onderscheiden van de twee.

Hoe worden bergen en heuvels gebruikt?

Vanwege het vriendelijke klimaat van heuvels worden ze vaak door mens en dier voor verschillende dingen gebruikt. Huizen worden vaak op heuveltoppen gebouwd om te profiteren van het adembenemende uitzicht. Bovendien is het mogelijk om op sommige heuvels te boeren en zie je vaak dieren langs de hellingen grazen in plaatsen als Wales en Schotland.

Veel van deze dingen zijn echter gewoon niet mogelijk op de bergen vanwege het extreme klimaat en de steile grond. Aan de voet en halverwege de bergen vind je misschien dingen als huizen en skigebieden, maar de mogelijkheden zijn grotendeels niet zo divers.

Maar een van de grote voordelen van bergen is dat ze uitstekend geschikt zijn voor sport. Zoals we al zeiden, is skiën big business in plaatsen als de Alpen, terwijl de Himalaya tot de meest populaire bergen voor klimmers behoort; de hoogste berg ter wereld, Everest, is hier en wordt beschouwd als de heilige graal voor buitenenthousiastelingen.

Conclusie

Er is veel verwarring over de vraag of een heuvel en een berg hetzelfde zijn. Maar dat zijn ze niet en als je eenmaal de belangrijkste verschillen kent, is het niet moeilijk om ze uit elkaar te houden.

Over het algemeen zijn bergen veel hoger en steiler, terwijl heuvels korter zijn en vaak afgeronde toppen hebben. Het klimaat op een berg is door de hogere ligging veel diverser dan dat op een heuvel.

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Campingdeijsselhoeve.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart